Jogurtowe bułki na sodzie

Jogurtowe bułki na sodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne. Idealne na śniadanie czy kolację. Polecam spróbować. Smacznego.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    40 dag
  • jogurt naturalny

    40 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jogurtowe bułki na sodzie

1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.

2. Z ciasto formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy je na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.

4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Babeczka35
Z przepisu wyszło mi 8 bułek. Sody użyłam pół małej łyżeczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 18.08.2018 15:18
Swojskie bułki są najlepsze.
Babeczka35 31.08.2018 08:10
Dokładnie tak :) Bardzo polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat