Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka tortowa
40 dag -
jogurt naturalny
40 dag -
sól
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
0.5 łyżeczki -
olej
2 łyżki
Dodatkowo:
-
mąka pszenna
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Jogurtowe bułki na sodzie
1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.
2. Z ciasto formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy je na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Z przepisu wyszło mi 8 bułek. Sody użyłam pół małej łyżeczki.![]()
Komentarze (1)