Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyk truskawkowy z kaszą i serkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana niepalona 1 szklanka
truskawki świeże 18-20 szt. średnich
serek śmietankowy 150 g
woda 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyk truskawkowy z kaszą i serkiem

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Kaszę gryczaną nie paloną wsypać na wrzącą wodę , lekko posolić .
Krok 1 - Jeżyk truskawkowy  z kaszą i serkiem foto
2
Gotować na wolnym ogniu do momentu aż będzie miękka , czyli około 10 -15 minut . Mieszając od czasu do czasu ma wchłonąć płyn .
Krok 2 - Jeżyk truskawkowy  z kaszą i serkiem foto
3
Wyłożyć ciepłą kaszę na talerze , zrobić taki kopczyk.
Krok 3 - Jeżyk truskawkowy  z kaszą i serkiem foto
4
Dodać serek śmietankowy wymieszany z cukrem pudrem .
Krok 4 - Jeżyk truskawkowy  z kaszą i serkiem foto
5
Truskawki wcześniej umyte , osuszone i pozbawione szypułek pokroić na ćwiartki .Ułożyć na około na kopczyku z kaszy i sera wbijając stroną od szypułki ,szerszą częścią tak aby powstał jeżyk. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Krok 5 - Jeżyk truskawkowy  z kaszą i serkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak