Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na rybę

  • jesiotr

    300 g
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • masło klarowane

    100 g

Puree ziemniaczane

  • ziemniaki

    200 g
  • woda zimna

    2 l
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • masło

    50 g
  • śmietana 36%

    100 ml

Duxelle borowikowe

  • kapusta biała

    1 szt
  • borowiki

    200 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • szalotka

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Mrożone borowiki gotujemy w wodzie 15-20 minut.
Krok 2 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Jesiotra filetujemy i pozbawiamy ości. Myjemy chłodną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Wycinamy 2-3 duże filety.
Krok 3 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Odcedzamy grzyby z wody i kroimy na bardzo małą kosteczkę.
Krok 4 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 5 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Smażymy szalotkę przez 1-2 minuty na odrobinie masła. Dodajemy borowiki i na wolnym ogniu smażymy przez 15-20 minut. Doprawiamy pod koniec solą i odkładamy w celu wystudzenia.
Krok 6 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Gotujemy ziemniaki do miękkości w posolonej wodzie.
Krok 7 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Jesiotra doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rybęna maśle klarowanym na złoty kolor. Proces powinien zając 5-6 minut na stronę.
Krok 8 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Odcedzamy ziemniaki. Dodajemy śmietanę 36 % oraz masło i mieszamy.
Krok 9 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Kapustę oczyszczamy i parzymy w osolonej wodzie przez około 5 minut. Sparzone liście kapusty faszerujemy farszem grzybowym i robimy gołąbki.
Krok 10 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
Wykładamy jesiotra na ręcznik papierowy w celu redukcji masła. Obok gołąbki oraz puree ziemniaczane.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 07.03.2016 20:54
taką rybkę chętnie bym zjadła
Damiano 25.02.2016 20:44
ekstra rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat