Jesiotr po alfoldzku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jesiotr

    1 kg
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • śmietana

    4 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • por

    kilka liśći
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    kilka ziarenek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę oczyścić ,odciąć głowę,ogon i płetwy,a resztę pokroić w dzwonka,dzwonka posolić,posypać słodką papryką i wstawić na 30 minut do lodówki,w tym czasie ugotować rosół z głowy,płetw i ogona,dodając pokrojone warzywa i kilka ziarenek pieprzu,rybę włożyć do garnka,zalać rosołem i gotować ,aż będzie miękka,ostrożnie przełożyć dzwonka na półmisek,a wywar odcedzić,przelewając sam płyn do garnka,zagęścić sos śmietaną i żółtkami,dodać sok z cytryny,posolić,zagotować i polać nim rybę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat