Jesienny tort duszkowy

Jesienny tort duszkowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

3 lata minęły jak jeden dzień, można rzecz to właśnie 18 Października został postawiony blog i tak się zaczęło, dlatego starałem się zrobić coś wyjątkowego i myślę, że sprostałem temu zadaniu ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na biszkopt:

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    0.75 szklanki

Na krem z mango:

  • mango

    2 sztuka
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • cukier

    150 gramów

Na mus owocowy:

  • truskawki

    200 gramów
  • maliny

    200 gramów
  • śliwki węgierki

    150 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • agar-agar

    3 łyżeczka

Na krem orzechowy:

  • serka mascarpone

    250 gramów
  • masło orzechowe

    5 łyżeczek
  • cukier puder

    2 łyżeczki

Na karmel:

  • cukier

    150 gramów
  • masło 82%

    70 gramów
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    0.5 łyżeczki

Na duszki bezowe:

  • cukier

    100 gramów
  • białka

    2 sztuki
  • czarny barwnik

    1 kropla

Na tynk:

  • biała czekolada

    200 gramów
  • śmietana kremowa 30%

    75 gramów
  • masło

    40 gramów
  • czarny barwnik

    1 kropla
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy ciemnym rumem. Pulpę z mango miksujemy z mascarpone i z ostudzonym solonym karmelem. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. W rondelku zagotowujemy wszystkie owoce, dodajemy agar i blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sito, w celu pozbycia się pestek z malin. Przykrywamy kolejnym blatem.

Miksujemy masło z orzechowe z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę do ostudzenia i stężenia mas.

Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia.

Wszystkie składniki (oprócz barwnika) tynku wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania.

Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zabieramy się za duszki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, najlepiej po łyżce i ubijamy do momentu aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do rękawa i wyciskamy na blachę. Suszymy godzinę w piekarniku 100 stopni i przy uchylonych drzwiczkach kolejne 40 minut.

Bierzemy wykałaczkę i maczamy koniec, rysujemy oczka i buzię duszków. Wylewamy karmel na wierzch i staramy się zrobić drobne strużki. Dekorujemy duszkami i popcornem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat