Jesienne ziemniaczki faszerowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    15 sztuk
  • pieczarki

    8 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • słodka śmietanka

    3/4 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 do smaku
  • pieprz mielony

    1 szczypta do smaku
  • sól

    1 szczypta do smaku
  • koper usiekany

    5 łyżek
  • wywar z gotowania grzybów

    1,5 szklanki
  • wywar warzywny

    1,5 szklanki
  • grzyby suszone

    8 sztuk kapeluszy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Namoczone w 1,5 szklanki wody suszone grzyby ugotować .Odcedzić pozostawiając wywar i pokroić w paseczki.
Krok 2 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju .Dołożyć drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Dusić aż wszystko się zeszkli .Przełożyć do miseczki . Wymieszać z koprem. Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem .
Krok 3 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Obrać średniej wielkości ziemniaki .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .
Wydrążyć środki ziemniaków ( łyżeczką ) robiąc w nich foremne zagłębienia ( wydrążone kawałki zostawić ).
Krok 4 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Nadziać ziemniaki farszem .
Krok 5 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania . Posypać grzybami suszonymi ugotowanymi i pokrojonymi. Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym . Dusić na małym gazie ok. 30 minut .
Krok 6 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Ostrożnie wyjąć ziemniaki .
Krok 7 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Dodać masło i śmietankę roztartą z mąką . Doprawić do smaku .Podawać wylewając na talerz porcję sosu z kawałkami ziemniaków które były wydrążone ze środków- a na to kłaść faszerowane ziemniaki .
Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano więc płyn dolewałam partiami bo cały by nie wszedł , a tak w miarę odparowywania uzupełniałam go.
Krok 8 - Jesienne ziemniaczki faszerowane foto
Nie wiem czemu akurat to danie kojarzy mi sie z jesienią. Przecież robię je przez cały rok . Ale zapach grzybów to jesień i już . Tym razem żeby nie ,, szaleć " użyłam zarówno grzybków suszonych jak i pieczarek ( a już mi ręka leciała do zamrożonych obgotowanych grzybków , ale odpuściłam ) . Dodatkowo do farszu dodałam paprykę bo to też smak końcówki jesieni. Pachnie cudnie , smakuje jeszcze lepiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lozken 09.01.2015 17:43
Mniam! Trzeba spróbować.:)
Ada-Gaba 01.11.2014 19:56
świetnie przygotowane
Katarzyna34 23.11.2013 14:54
bardzo lubię faszerowane ziemniaczki
Olga_SK 23.11.2013 12:10
Świetny pomysł :)
jussta 23.11.2013 08:55
ciekawa propozycja
Cranberry 23.11.2013 08:14
pysznotka :)
Poison1988 22.11.2013 20:40
idealny sposób na uszlachetnienie zwykłych ziemniaków tak by stały się niezwykłe :)
Maria 70 22.11.2013 20:15
Z grzybkami zawsze!
Jusiaa 22.11.2013 18:55
Pychota :))
patryska76 22.11.2013 18:53
Wyglądają pięknie ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat