Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne risotto

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 250 g
wino czerwone 200 ml
brzoskwinie 8 szt
masło 30 g
olej kokosowy 2 łyżki
mleko kokosowe 300 ml
sól do smaku
cukier brązowy do smaku
kardamon do smku
imbir starty 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne risotto

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać ryz i przesmażyć.
Krok 1 - Jesienne risotto foto
2
Podlać połową szklanki wina słodkiego - u mnie wino owocowe. Dusić aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać pół szklanki wody i dalej dusić mieszając.
Złamać smak małą szczyptą soli.
Krok 2 - Jesienne risotto foto
3
Doprawić imbirem, kardamonem i dodać masło. Ponownie podlać odrobiną wina.
Krok 3 - Jesienne risotto foto
4
Dołożyć brzoskwinie u mnie brzoskwinie mrożone, polskie raczej małe.
Dusić dale mieszając. Jeśli trzeba podlać wodą.
Krok 4 - Jesienne risotto foto
5
Kiedy ryż już zmięknie czyli po ok. 20 minutach. Dodać mleko kokosowe i cukier. Dusić dalej aż do momentu, kiedy ryż będzie zupełnie miękki. Mieszać aby się nie przypaliło.
Krok 5 - Jesienne risotto foto
6
Podawać na gorąco np. posypane cynamonem. Smacznego.
Krok 6 - Jesienne risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 03.09.2016 21:20
Takie owocowe
adelajda 13.12.2015 10:07
Chętnie zjem porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak