Jesienna, rozgrzewająca zupa z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    3 szt
  • włoszczyzna

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    7 szt
  • liście laurowe

    3 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • kalafior

    0,5 szt
  • marchewki

    5 szt
  • seler

    2 szt
  • ogórki kiszone

    50 g
  • ziemniaki ugotowane

    8 szt
  • kminek mielony

    2 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • sól morska

    2 szczypty
  • woda zimna

    4 l
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienna, rozgrzewająca zupa  z warzywami foto
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny.
Krok 2 - Jesienna, rozgrzewająca zupa  z warzywami foto
W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i obraną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy przyprawę kucharek i mieszamy. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin.
Krok 3 - Jesienna, rozgrzewająca zupa  z warzywami foto
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Krok 4 - Jesienna, rozgrzewająca zupa  z warzywami foto
Ugotowane marchewki kroimy w kosteczkę i wrzucamy razem z ziemniakami do zupy.
Krok 5 - Jesienna, rozgrzewająca zupa  z warzywami foto
Z umytego kalafiora wycinamy różyczki i wrzucamy do zupy.
Krok 6 - Jesienna, rozgrzewająca zupa  z warzywami foto
Doprawiamy zupę kminkiem oraz świeżym, zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy aż kalafior zrobi się miękki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1986 24.11.2015 21:28
pyszna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat