Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szk

masa I

  • mleko

    350 ml
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • cukier

    do smaku
  • masło

    150 g miękkie

masa II

  • dynia

    250 g
  • gruszki

    3 szt
  • woda

    1 szk
  • masło

    1 łyżeczka
  • galaretka cytrynowa

    1 op

polewa

  • masło

    1/3 kostki
  • cukier

    1/3 szk
  • kakao

    2 łyżki czubate
  • woda

    2 łyżki
  • żelatyna

    1 listek

dodatkowo

  • czekolada

    5 łyżek wiórków czekoladowych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem a potem dodając po jednym żółtku nadal ubijać.
Dodawać porcjami maki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w pozostałym rozmieszać budyń.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać a potem chwilę gotować.
Budyń wystudzić.
Gdy wystygnie utrzeć masło i porcjami dawać budyń, mieszać na gładki krem.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło i dusić do miękkości a potem dodać pokrojone gruszki i dusić nadal.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.

Składniki polewy podgrzać na ogniu ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć i dodać ją do polewy, wymieszać.

Pierwszy biszkopt włożyć do blaszki ( najlepiej dać też większy papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie ciasta do krojenia ), nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć tężejącą galaretkę, potem wyłożyć masę budyniową i zakryć drugim plackiem.
Nasączyć i po kilkunastu minutach polać polewą i posypać wiórkami czekolady.
Ciasto schłodzić i przed podanie pokroić w kostkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Linka2107 04.11.2016 21:40
pyszności :)
ZEWA 03.11.2016 16:36
Bardzo dziękuję. Ciacho zjedzone zostało w ekspresowym tempie, więc nie ma ani okruszka już :)
halina17 02.11.2016 18:13
Smacznie wygląda ciasto.
Aleksandra/Olcia 02.11.2016 17:24
ale smakowicie wygląda
Agnieszka-87-25 02.11.2016 15:48
superowe ciasto
Konczi 02.11.2016 15:41
Świetne ciachu u Ciebie gości, załapie się na kawałek do kawy ?
Janina 02.11.2016 15:40
Super ciasto;))
Bernadeta1 02.11.2016 15:30
pysznie się prezentuje
pestka 02.11.2016 12:12
bardzo smaczny deser
Krzysztof15 02.11.2016 12:05
Przepysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat