Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szk

masa I

mleko 350 ml
budyń śmietankowy 1 op
cukier do smaku
masło 150 g miękkie

masa II

dynia 250 g
gruszki 3 szt
woda 1 szk
masło 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa 1 op

polewa

masło 1/3 kostki
cukier 1/3 szk
kakao 2 łyżki czubate
woda 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek

dodatkowo

czekolada 5 łyżek wiórków czekoladowych

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka Zewy

Białka ubić z cukrem a potem dodając po jednym żółtku nadal ubijać.
Dodawać porcjami maki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w pozostałym rozmieszać budyń.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać a potem chwilę gotować.
Budyń wystudzić.
Gdy wystygnie utrzeć masło i porcjami dawać budyń, mieszać na gładki krem.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło i dusić do miękkości a potem dodać pokrojone gruszki i dusić nadal.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.

Składniki polewy podgrzać na ogniu ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć i dodać ją do polewy, wymieszać.

Pierwszy biszkopt włożyć do blaszki ( najlepiej dać też większy papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie ciasta do krojenia ), nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć tężejącą galaretkę, potem wyłożyć masę budyniową i zakryć drugim plackiem.
Nasączyć i po kilkunastu minutach polać polewą i posypać wiórkami czekolady.
Ciasto schłodzić i przed podanie pokroić w kostkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 04.11.2016 21:40
pyszności :)
ZEWA 03.11.2016 16:36
Bardzo dziękuję. Ciacho zjedzone zostało w ekspresowym tempie, więc nie ma ani okruszka już :)
halina17 02.11.2016 18:13
Smacznie wygląda ciasto.
Aleksandra/Olcia 02.11.2016 17:24
ale smakowicie wygląda
Agnieszka-87-25 02.11.2016 15:48
superowe ciasto
Konczi 02.11.2016 15:41
Świetne ciachu u Ciebie gości, załapie się na kawałek do kawy ?
Janina 02.11.2016 15:40
Super ciasto;))
Bernadeta1 02.11.2016 15:30
pysznie się prezentuje
pestka 02.11.2016 12:12
bardzo smaczny deser
Krzysztof15 02.11.2016 12:05
Przepysznie wygląda
ben-ka 02.11.2016 11:37
Szukam pomysłu na ciasto, Twoje mi się podoba.
jagoda5913 02.11.2016 11:32
ładnie wygląda
gusia1000 02.11.2016 10:41
ŁADNE CIASTO.
sezamek 02.11.2016 10:39
IMPONUJĄCO WYGLĄDA :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak