Jerk Chicken

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 kg
  • brązowy cukier

    6 dag
  • papryczka chili

    5 szt.
  • szalotka

    3 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    50 ml
  • sos sojowy

    20 ml
  • cynamon Prymat

    ¼ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat

    ¼ łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • sok z limonki

  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie całe

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z papryczek chili usunąć pestki, drobno je posiekać i przełożyć do szklanego naczynia. Obrane szalotki i czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do papryczek razem z oliwą z oliwek, sosem sojowym, sokiem z limonki, brązowym cukrem oraz przyprawami (rozdrobnić ziarna ziela angielskiego). Wymieszać składniki marynaty.

Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdy kawałek ponacinać płytko nożem i obficie natrzeć marynatą. Ułożyć w szklanym naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Grillować na rozgrzanym ruszcie po 8 minut z każdej strony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 17.03.2012 18:26
pycha
Gosia40 28.07.2011 10:47
Rewelacja!
aguus 20.07.2011 09:38
Super propozycja!
Misiek1 01.07.2011 09:14
Jak dla mnie - idealnie przyrządzony kurczak!
pawel6 30.06.2011 13:32
Rewelacyjnie przyrządzony kurczak!
Nina7 28.06.2011 12:34
W takim zestawie przypraw kurczak musi być wyśmienity!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat