Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jasny sos mięsny

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos

szynka wieprzowa 250 g
cebula 0,5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarenka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Zasmażka

mąka pszenna 1,5 łyżki
woda zimna 0,5 szklanki

Dodatki

knedel czeski 1/3 sztuki
ogórek kiszony 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jasny sos mięsny

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Tak pokrojone mięso dodajemy do cebuli, podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając i następnie zalewamy ok. 500 ml zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Po upłynięciu tego czasu, sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową. W osobnym kubeczku wlewamy zimną wodę i rozrabiamy ją z mąką, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu (aby go zagęścić). Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut intensywnie i cały czas mieszając. Podajemy na ciepło w towarzystwie do knedli lub do kaszy, czy też ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak