Jaskółcze gniazdo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    0,5 kg
  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt.
  • boczek wędzony

    10 dkg
  • cebula

    1 szt.
  • musztarda

  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • śmietana 18-procentowa

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • wywar mięsny

  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy schab na 4 plastry, rozbijamy na duże, cienkie płaty. Solimy je, dodajemy pieprzu i smarujemy leciutko musztardą a następnie obkładamy z jednej strony cienko pokrojonym boczkiem. W środek dajemy ugotowane jajka i zawijamy jak typową roladę. Spinamy i podsmażamy na oleju a następnie zalewając rosołem dusimy do miękkości. W trakcie duszenia robimy sos: wyciągamy nasze mięso i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek. Po przegotowaniu wkładamy z powrotem mięso. Pod koniec duszenia zagęszczamy mąką, śmietaną doprawiamy solą. W.g mnie najbardziej pasują do czerwonej kapusty i klusek śląskich....
hanbes
Typowy przepis ze Śląska, znalazłem go w starej książce kucharskiej. Do przyprawienia sosu można zamiast soli zastosować przyprawę do zup i sosów, której jestem fanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.06.2017 12:01
pyszny obiad
anulka69 22.02.2017 11:59
pyszny odiadek
IZABELA29 15.02.2017 15:07
Lubie takie dania
IKrakowianka 29.01.2017 19:31
fajna propozycja obiadowa
Bernadeta1 29.01.2017 19:21
smaczne jedzonko
IZABELA29 29.01.2017 18:43
Pyszny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat