Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarskie naleśniki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szkl
mleko 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
kurkuma 1/4 łyżeczki
jajko
olej do smażenia

Farsz

pieczarki 250 g
marchew 2 szt
por (biała część)
masło 2 łyżki
sól i pieprz

Sos

jogurt naturalny 150 g
czosnek 1 ząbek
kolendra 1 łyżka siekanej
natka pietruszki 1 łyżka siekanej
sól do smaku

Porada

Dzięki kurkumie naleśniki mają piękny złocisty kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarskie naleśniki

Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić do napęcznienia.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: pora w krążki, pieczarki w plastry, a marchew w słupki. Na maśle przesmażyć pora, gdy się zeszkli dodać pieczarki i marchew, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, trzymać w cieple, aby farsz nie wystygł.
Przygotować sos : wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem i zieleniną, posolić do smaku.
Usmażyć naleśniki. Każdy posmarować sosem jogurtowym, nałożyć porcję warzyw, złożyć na pół, udekorować kleksem sosu i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 27.01.2017 18:16
Dziękuję , ja też wolę naleśniki na słono.
w mojej kuchni 26.01.2017 20:59
same pyszności8, zabieram
Stenka 26.01.2017 20:00
smaczne danie
adelajda 26.01.2017 18:35
Bardziej lubię niż na słodko ...
Ania321 26.01.2017 18:13
zjadłabym bardzo chętnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak