Jarmużowe kopytka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    220 gram liści
  • mąka

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • ziemniaki ugotowane

    400 gram utłuczone
  • kiełbasa

    1 pęto
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jarmużowe kopytka foto
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je, studzimy, a następnie odciskamy wodę i drobno siekamy.
Krok 2 - Jarmużowe kopytka foto
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli, pokrojony jarmuż oraz ziemniaki.
Krok 3 - Jarmużowe kopytka foto
Zagniatamy energicznie, ale nie za długo ciasto.
Krok 4 - Jarmużowe kopytka foto
Ciasto dzielimy na kilka części i toczymy z nich wałeczki. Wałeczki dzielimy na odcinki około 2-3 cm , formując tym samym kopytka.
Krok 5 - Jarmużowe kopytka foto
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 5 minut.
Krok 6 - Jarmużowe kopytka foto
. Między czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe, odcedzone kopytka podajemy okraszane kiełbasą.
Jadwiga/Jaga85
Zamiast kiełbasy można użyć przyrumienionego boczku. Kopytka nie tylko ciekawie się prezentują na talerzu, ale są miękkie i delikatne w smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.01.2015 17:00
Zjadłabym takie.
Klausia 06.12.2014 20:43
ciekawe kopytka :)
Wacław 30.11.2014 14:29
ciekawe Twoje kopytka
migotka28 29.11.2014 22:15
fajne kluchy
IwonaDD 29.11.2014 16:23
samo zdrowie
Bernadeta1 29.11.2014 15:24
ciekawy smak kopytek
Rysia 29.11.2014 15:07
Bardzo fajne danie.
ajres 29.11.2014 14:38
swietny pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat