Kopytka z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kopytka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajka

    2
  • sól

  • oliwa

Na sos pieczarkowy

  • pieczarki

    pół kg
  • cebula

  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    300 ml
  • sól i pieprz

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tradycyjne kopytka. Pomysł na szybki obiad. Można je jeść bez dodatków, polane tylko masłem, bądź bułką tartą, z sosami mięsnymi. Lecz ja je najbardziej lubię z sosem pieczarkowym.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowałam, przepuściłam przez praskę. Ziemniaki wymieszałam z jajkami i z solą i dosypując mąkę wyrabiałam ręką ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być twarde. Z ciasta formowałam wałki i kroiłam je na kawałki, takie mniej więcej 2 cm.

W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i oliwę i wrzucałam kopytka partiami.

Po wypłynięciu na wierzch wyjęłam je łyżką cedzakową. sos pieczarkowy Pieczarki obrałam i pokroiłam na plasterki.

Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pieczarki i posoliłam. Smażyłam na dużym ogniu często mieszając dotąd aż cały sos odparuje.

Dodałam masło, wymieszałam.

Następnie dodałam śmietanę i chwilkę gotowałam na małym ogniu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wsypałam też sporo pokrojonego koperku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat