Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kopytka z sosem pieczarkowym

4.9
(145)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjne kopytka w sosie pieczarkowym. Pomysł na szybki obiad. Można je jeść bez dodatków, polane tylko masłem, bądź bułką tartą, z sosami mięsnymi. Lecz ja je najbardziej lubię z sosem pieczarkowym.

Składniki:

Na kopytka

ziemniaki ugotowane
1 kg
mąka pszenna
2 szklanki
jajko
2 sztuki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
do gotowania

Na sos pieczarkowy

pieczarki
0,5 kg
cebula
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
masło
1 łyżka
kwaśna śmietana
300 ml
sól i pieprz
do smaku
koperek
do podania
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka w towarzystwie sosu pieczarkowego to chyba najlepsze połączenie smaków, jakie może być. W tym przepisie znajdziecie informację zarówno o tym, jak przygotować idealne kopytka, jak i sprawdzony przepis na sos pieczarkowy na śmietanie. 

1. Ziemniaki ugotowałam, przepuściłam przez praskę. Ziemniaki wymieszałam z jajkami i z solą i dosypując mąkę wyrabiałam ręką ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być twarde. Z ciasta formowałam wałki i kroiłam je na kawałki, takie mniej więcej 2 cm.

2. W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam odrobinę soli i oliwy, następnie wrzucałam kopytka partiami.

3. Po wypłynięciu na wierzch wyjęłam je łyżką cedzakową.

 

Sos pieczarkowy:

1. Pieczarki obrałam i pokroiłam na plasterki.

2. Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pieczarki i posoliłam. Smażyłam na dużym ogniu często mieszając dotąd aż cały sos odparuje.

3. Dodałam masło, wymieszałam.

4. Następnie dodałam śmietanę i chwilkę gotowałam na małym ogniu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wsypałam też sporo pokrojonego koperku.

Zobaczcie też inne przepisy na kopytka:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak