Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieczarkowym
Kopytka w towarzystwie sosu pieczarkowego to chyba najlepsze połączenie smaków, jakie może być. W tym przepisie znajdziecie informację zarówno o tym, jak przygotować idealne kopytka, jak i sprawdzony przepis na sos pieczarkowy na śmietanie.
1. Ziemniaki ugotowałam, przepuściłam przez praskę. Ziemniaki wymieszałam z jajkami i z solą i dosypując mąkę wyrabiałam ręką ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być twarde. Z ciasta formowałam wałki i kroiłam je na kawałki, takie mniej więcej 2 cm.
2. W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam odrobinę soli i oliwy, następnie wrzucałam kopytka partiami.
3. Po wypłynięciu na wierzch wyjęłam je łyżką cedzakową.
Sos pieczarkowy:
1. Pieczarki obrałam i pokroiłam na plasterki.
2. Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pieczarki i posoliłam. Smażyłam na dużym ogniu często mieszając dotąd aż cały sos odparuje.
3. Dodałam masło, wymieszałam.
4. Następnie dodałam śmietanę i chwilkę gotowałam na małym ogniu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wsypałam też sporo pokrojonego koperku.