Jarmużowa zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    250-300 gram
  • filet

    450 gram
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    200 gram
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • masło

    do natłuszczenia formy
  • feta

    100 gram
  • jarmuż

    250 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jarmużowa zapiekanka foto
Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg
Krok 2 - Jarmużowa zapiekanka foto
Tak przygotowany płuczemy i delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - Jarmużowa zapiekanka foto
Następnie odcedzamy go, odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części.
Ser feta kroimy w kostkę.
Krok 4 - Jarmużowa zapiekanka foto
Filet kroimy w grubą kostkę, oprószamy przyprawami
Krok 5 - Jarmużowa zapiekanka foto
Pokrojony smażymy na oleju do miękkości.
Krok 6 - Jarmużowa zapiekanka foto
Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowany wcześniej jarmuż. Całość chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser feta i mieszamy.
Krok 7 - Jarmużowa zapiekanka foto
Między czasie makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera łączymy w makronem.
Naczynie żaroodporne smarujemy natłuszczamy.
Na dnie układamy warstwę makaronu z serem.
Krok 8 - Jarmużowa zapiekanka foto
W środek dajemy warstwę kurczakowo-jarmużową.
Krok 9 - Jarmużowa zapiekanka foto
Całość przykrywamy pozostałym makaronem z serem.
Zapiekankę zapiekamy około 15-20 minut, by ser znajdujący się w środku rozpłyną się. Pod koniec zapiekania wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym.
Po wyjęciu zapiekankę obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 10 - Jarmużowa zapiekanka foto
To prosty pomysł na pyszny obiad! Smak jarmużu doskonale komponuje się ze smakiem sera oraz filetu. Gorąco polecam:)
Jeśli ktoś nie dysponuje jarmużem można zastąpić go szpinakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.01.2014 21:36
Jest super.
wyattearp 28.10.2013 16:22
ciekawy smak
pierniczkowo 28.10.2013 10:29
chętnie bym spróbowała :)
Kuchenka 27.10.2013 16:26
super jedzonko
Pyszota 27.10.2013 16:26
świetnie wygląda
2milutka 27.10.2013 16:11
Pysznie wygląda na talerzu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat