Przepis i sposób przygotowania na: Jak zadowlić dwulatka, czyli tort Zygzak McQeen
Kroki postępowania
Żółtka roztrzepać z octem i proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier. Przelać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Przesypać mąkę i wymieszać.
Prostokątną blachę wysmarować, wylać ciasto i piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 min.
Po ostudzeniu z dłuższych boków ciasta odkroić 3 centymetrowe paski ciasta, a pozostałe ciasto przekroić na 3 części.
Brzoskwinie odsączyć i syropem nasączyć ciasto, a owoce pokroić w kostkę.
Krem śmietanowy:
Schłodzoną śmietanę ubijać z cukrami. Na koniec ostudzoną żelatynę (1 łyżeczka rozpuszczona w 1/4 szklance wody) wymieszać ze śmietaną.
Pierwszy blat nasączony syropem smarujemy dżemem i przekładamy krem śmietanowy.
Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania stopniowo dodawać masę jajeczną). Wstawić do lodówki na ok. 60 min.
P.S. Na koła wykorzystałam delicje, które nutellą przykleiłam do masy cukrowej.
Smacznego!