Jajko sadzone na serze

Jajko sadzone na serze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • ser ostry tarty

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • zielenina

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Jajko sadzone na serze

Do przyrządzenia tego dania niezbędnie potrzebna nam będzie specjalna patelnia do jaj sadzonych lub płaska, nieduża kokilka żaroodporna. Tartym serem wypełniamy dno kokilki, wstawiamy na 2 do 3 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. gdy ser się zacznie rumienić kokilkę wyjmujemy, wbijamy do niej jajko, przyprawiamy i powtórnie wstawiamy do piekarnika. Czas zapiekania uzależniamy od tego jak mocno ma być ścięte jajko. Na patelni przygotowujemy jajko w ten sam sposób z tą różnicą że funkcję piekarnika przyjmuje nakryta patelnia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Zoso 17.04.2012 21:48
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat