jajka w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5-2 łyżki
  • masło

    2-3 łyżki
  • mleko 2%

    125 ml
  • woda

    125 ml
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • musztarda

    5-6 łyżek
  • jajko ugotowane na twardo

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

na patelni lub rondelki rozpuścić masło i dodać do niego mąki, tak by uzyskać złotą zasmażkę. Dodać wody i mleka. mieszać do zgęstnienia. dodać łyżeczki musztardy oraz przyprawić pieprzem i kucharkiem do smaku.
Jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak można dodać więcej musztardy.

tak przygotowanym sosem obleć wcześniej ugotowane na twardo jajka pokrojone na ćwiarteczki.

Idealne do ziemniaczków i jakiejś mizerii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emylka86 22.11.2012 14:49
spróbuj spróbuj, przepis jest na prawdę banalny, a moja cała rodzina takim obiadem zajada się aż uszy się trzęsą : )
kaja1991 23.07.2012 20:02
oo muszę kiedyś spróbować;)
alaaa 13.01.2012 10:47
pycha,dawno nie robiłam
emylka86 09.01.2012 19:43
Naprawdę bardzo szybki, prosty i pyszny obiad!
emylka86 09.01.2012 19:43
czasem do sosu wraz z mlekiem i wodą dodaje także drobno pokrojoną cebulkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat