Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem
Zawsze się ich bałam – uważałam, że są trudne w wykonaniu, a to nie prawda! Teraz często goszczą na naszych talerzach. Ważne aby jajka były świeże, im starsze, tym słabsza otoczka białka i tym większe szanse, że nasze jajko rozpłynie się na boki i będzie miało mało estetyczny wygląd.
W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze zmniejszamy palnik – ma lekko bulgotać, dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego (można go zastąpić innym). Jajko wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie zamieszaj wodą tak, aby powstał mały wir/lejek następnie z jak najniższej wysokości w jego środek wlej pewnym ruchem jajko. Gotuj 3 minuty. Po tym czasie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody.
Ważne aby nie solić wody! Sól sprawi, że białko oddzieli się od żółtka.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200-220 stopni. Na kratce ułożyć plasterki boczku i piec aż się zarumienią, obok ułożyć kromki chleba i piec do uzyskania złotego koloru.
Jeśli w piekarniku macie funkcję opiekacza to znakomicie się sprawdzi.
Grzanki można posmarować masłem, położyć listek sałaty, na to nasz chrupiący boczek i jako w koszulce. Doprawić do smaku solą i pieprzem.