Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w kaszy zapiekane

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 2 szklanka ugotowana
marchew 1 sztuka
jajko 3 sztuka
kabanos 1 sztuka
szczypiorek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w kaszy zapiekane

Marchewkę obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Dodajemy do kaszy wraz z pokrojonym w cienkie plasterki kabanosem. Wlewamy 125 ml soku pomidorowego. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę wykładamy do 3 naczynek do zapiekania i wypukłą stroną dużej łyżki robimy na środku duże wgłębienie. Do każdego wgłębienia wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut, a więc do czasu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy z sokiem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak