Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane na dwa sposoby

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Faszerowane jajka na dwa sposoby.Tradycyjne i z pieczarkami.

Składniki:

Składnik główny:

jajko 5 sztuk

Nadzienie tradycyjne z kaparami:

cebula szalotka 1 ćwiartka
majonez 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
kapary 2 łyżki
koperek świeży 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,25 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,25 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Farsz pieczarkowy:

pieczarki 5 sztuk
cebula szalotka 0,5 sztuki
czosnek 1 ząbek
ocet winny 1 łyżka
majonez 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
zielona pietruszka 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,25 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane na dwa sposoby

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przekroić na pół wyjąć żółtka i rozdzielić na dwie części.

Farsz z pieczarkami:
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać oliwę z oliwek z masłem zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Smażyć aż pieczarki zaczną brązowieć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podlać octem i odparować. Przestudzić. Wymieszać z majonezem, musztardą, pietruszką i połową żółtek. Za pomocą szprycy lub łyżeczki ponakładać do połowy jajek udekorować pietruszką.

Farsz z kaparami:
Wszystkie składniki zblendować z żółtkami na kremową masę. Nałożyć do reszty jajek, udekorować kiełkami, papryką lub koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak