Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z pokrzywą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 120 gram
młoda pokrzywa 2 szklanki utłoczonych listkow
jajko 4-5 sztuk
szczypiorek
pomidor do dekoracji
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z pokrzywą

Kroki postępowania

1
Pokrzywę przelewamy gotującą wodą, po czym hartujemy ją ponownie przelewając zimną wodą. Tak przygotowaną odsączamy i dokładnie odciskamy. Jajka wybijamy do szklanki.
Krok 1 - Jajecznica z pokrzywą foto
2
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
Krok 2 - Jajecznica z pokrzywą foto
3
Do delikatnie zrumienionego dodajemy pokrzywę.
Krok 3 - Jajecznica z pokrzywą foto
4
Gdy ta będzie ciepła dodajemy jajka. Całość smażymy do momentu ścięcia jajek. W trakcie smażenie jajecznicę delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Podajemy ją na ciepło, oprószoną szczypiorkiem oraz w towarzystwie pomidorka.

Krok 4 - Jajecznica z pokrzywą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 08.12.2016 00:51
ciekawy pomysł
gusia1000 07.12.2016 17:36
Bardzo dobra.
cukiereczek 07.12.2016 16:25
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak