Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z leśnymi grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ząbki czosnku 2 sztuki
jaja 4 sztuki
koperek 2 łyżki
olej do smażenia
grzyby leśne 1 w zalewie solnej
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z leśnymi grzybami

Grzyby w słoiku raczej nie powinny być zbyt luźno ułożone aby zalewy nie było zbyt wiele. A to dlatego, że wylejemy całą zawartość słoika na patelnię i nie może być w niej zbyt dużo wody. Ostatecznie można spróbować odcedzać, ale wtedy nie obejdzie się bez strat w grzybach. Na początek obieramy cebulę, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy posiekany czosnek i już po 2 minutach wylewamy całą zawartość słoika na patelnię. Oczywiście z uwagi na obecność zalewy wszystko będzie dosyć rzadkie jak na bazę do jajecznicy. Dlatego musimy się uzbroić w cierpliwość i przez około 30 minut smażyć grzybki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie nadmiar wody odparuje. Następnie wbijamy na patelnię jaja, dosypujemy szczyptę pieprzu i koperek. Wszystko powoli mieszamy i smażymy jeszcze tylko chwilę aż jaja się zetną. Jajecznica jest pracochłonna, ale warto!

Uwaga: 1. Ważne, aby grzyby były w zalewie solnej, NIE octowej. 2. Takiej jajecznicy już nie solimy, w zalewie jest wystarczająco dużo soli. 3. Trudno w zimie o świeży koperek, dlatego warto w lecie taki zerwać, umyć, posiekać i zamrozić w słoikach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 06.07.2011 01:14
niezłe
krzyniu1984 16.11.2010 07:26
super!
Karolina92 15.11.2010 18:26
ja lubie jajecznice z kurkami :)
Natalia/tubisiek 12.11.2010 19:50
bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak