Jajecznica z leśnymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • jaja

    4 sztuki
  • koperek

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • grzyby leśne

    1 w zalewie solnej
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby w słoiku raczej nie powinny być zbyt luźno ułożone aby zalewy nie było zbyt wiele. A to dlatego, że wylejemy całą zawartość słoika na patelnię i nie może być w niej zbyt dużo wody. Ostatecznie można spróbować odcedzać, ale wtedy nie obejdzie się bez strat w grzybach. Na początek obieramy cebulę, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy posiekany czosnek i już po 2 minutach wylewamy całą zawartość słoika na patelnię. Oczywiście z uwagi na obecność zalewy wszystko będzie dosyć rzadkie jak na bazę do jajecznicy. Dlatego musimy się uzbroić w cierpliwość i przez około 30 minut smażyć grzybki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie nadmiar wody odparuje. Następnie wbijamy na patelnię jaja, dosypujemy szczyptę pieprzu i koperek. Wszystko powoli mieszamy i smażymy jeszcze tylko chwilę aż jaja się zetną. Jajecznica jest pracochłonna, ale warto!

Uwaga: 1. Ważne, aby grzyby były w zalewie solnej, NIE octowej. 2. Takiej jajecznicy już nie solimy, w zalewie jest wystarczająco dużo soli. 3. Trudno w zimie o świeży koperek, dlatego warto w lecie taki zerwać, umyć, posiekać i zamrozić w słoikach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 06.07.2011 01:14
niezłe
krzyniu1984 16.11.2010 07:26
super!
Karolina92 15.11.2010 18:26
ja lubie jajecznice z kurkami :)
Natalia/tubisiek 12.11.2010 19:50
bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat