Przepis i sposób przygotowania na: jajecznica kolorowa ze schabem
1.Jajka rozbić do miski, wlać śmietanę, dodać pieprzu i soli (świeżo zmielonych) i wymieszać wszystko dokładnie trzepaczką.
2.Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórę i pokroić jak najdrobniej. Najpepiej wybierać mięsiste odmiany, a nadmiar płynu lekko odcisnąć przed dodaniem pomidora do jajecznicy.
3.Schab pokroić w drobną kosteczkę. zieleninę posiekać (ja w sezonie mrożę zioła w pojemniku do lodu). Im więcej rodzajów ziół, tym jajecznica będzie smaczniejsza. Pora pokroić drobno (ja dodaję tylko w sezzonie młodego pora, zimą pomijam ten składnik)
4.Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim schab. Następnie dodać jajka, a po chwili także pomidory, parmezan oraz zioła. Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.