Jajeczne świnki na lodowym wypasie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • majonez

    2 łyżki
  • szynka drobno pokrojona

    2 łyżki
  • sałata lodowa

    kilka liści
  • kabanos

    6 cienkie plasterki
  • marchewka

    6 cienkie talarki
  • sól

  • pieprz

  • ser żółty

    2 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jajeczne świnki na lodowym wypasie foto
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Odcinamy dłuższe ścianki, aby móc wyciągnąć żółtka. Z kabanosa wycinamy 6 trójkątów, z których zrobimy uszy. W 3 plasterkach marchewki wykałaczkami robimy po dwie dziurki, aby otrzymać nosek świnki.
Krok 2 - Jajeczne świnki na lodowym wypasie foto
Żółtka mieszamy z żółtym serem, szynką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą nadziewamy jajka. Plasterki marchewki, w których wycięliśmy dziurki, przyczepiamy do jajek (najlepiej posmarować je odrobiną majonezu), aby otrzymać noski świnek.
Krok 3 - Jajeczne świnki na lodowym wypasie foto
Z zielonego pieprzu robimy świnkom oczy, z trójkącików kabanosów uszy, a z pozostałych plasterków marchewki ogonki świnek.
Krok 4 - Jajeczne świnki na lodowym wypasie foto
Zwierzaczki układamy je na półmisku wyściełanym poszarpaną na małe kawałki lodową sałatą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jan_mag 23.02.2017 11:00
Super pomysłowe :)
pacpaw 19.04.2012 22:45
znakomite
Misiabe 30.03.2012 16:48
Wypasione danie :P
Beatris 30.03.2012 10:48
Urocze świnki. Wspaniały pomysł.
Anna146 30.03.2012 07:14
wyglądają genialnie
Monika78 29.03.2012 22:08
fajnie wygladaja... :)
Mysiunia 29.03.2012 21:59
są przeurocze :)
Ewa6274879 29.03.2012 21:24
aż szkoda je zjadać :)
pioge7 29.03.2012 21:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat