Jaja w koszulkach zapiekane

Jaja w koszulkach zapiekane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • pieczarki

    20 dag
  • mąka

    2 łyzki
  • śmietana

    1 szklanka
  • ser żółty

    20 dag
  • olej

    3 łyzki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce), wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko obrumienić, oprószyć mąką, wymieszać, podgrzać kilka minut mieszając, po czym podlać ok 0,5 szklanki wodą i przykryć. Dusić około 5 minut, dodać śmietanę i połowe utartego sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W szerokim rondlu zagotowac wodę z octem. Do wrzatku wlewać kolejno jajka (wcześniej wybite ze skorupek do filiżanki), gotować 2 minuty. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i układać na żaroodpornym pólmisku. Zalać sosem pieczarkowym, posypać pozostałą ilością utartego sera, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Podawać z dodatkiem makaronu i surówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

27.05.2012 13:18
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat