Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja mollet w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 8 szt
pieczarki 20 dag
cebula 1 szt
rosół 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja mollet w sosie pieczarkowym

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę obrać, umyć, drobniutko pokroić i też podsmażyć na tłuszczu. W rondlu razem połączyć pieczarki i cebulę, następnie zalać je rosołem i dusić około 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zalać uduszone pieczarki. Jajka ugotować na twardo ( 10 minut od zawrzenia), ostudzić w zimnej wodzie , obrać ze skorupek i włożyć do gorącego sosu. Podawać z ziemniakami piure, ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak