Jaja mollet w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8 szt
  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    1 szt
  • rosół

    1 szklanka
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę obrać, umyć, drobniutko pokroić i też podsmażyć na tłuszczu. W rondlu razem połączyć pieczarki i cebulę, następnie zalać je rosołem i dusić około 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zalać uduszone pieczarki. Jajka ugotować na twardo ( 10 minut od zawrzenia), ostudzić w zimnej wodzie , obrać ze skorupek i włożyć do gorącego sosu. Podawać z ziemniakami piure, ryżem na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat