Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 16 g
mleko 250 ml
jajko 1
olej 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól szczypta
cukier szczypta
jagody 300 g
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozdrobnić w kubeczku, dodać szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia ok. 4 min.
Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlać mleko, jajko, olej, cukier i mieszać mikserem.
Pozostawić na 1 h.
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
Jagody umyć, oprószyć cukierem i mąką, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Ciasto podzielić na 16 kawałków i z każdego uformować placek, nałożyć łyżkę jagód, zawinąć i skleić brzegi.
Krok 3 - Jagodzianki foto
4
Pozostawić na ok. 30 min.
Krok 4 - Jagodzianki foto
5
Piec 15 min w 200 st. C.
Krok 5 - Jagodzianki foto
6
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 10.07.2013 07:50
Uwielbiam, też dopiero wczoraj robiłam
wyattearp 10.07.2013 07:45
uwielbiam !!!!!!!!!!
Katarzyna59 10.07.2013 07:38
uwielbiam jagodzioanki
iwi 10.07.2013 06:46
najlepsze bułeczki
monisia1977 10.07.2013 06:01
fajnie wyglada
Mona73 09.07.2013 23:33
pamiętam jak babcia takie piekła
aisoglam 09.07.2013 22:29
Pyszotka :)
everay 09.07.2013 22:24
alez pięknie wyglądają
Kuchenka 09.07.2013 22:20
świetnie wyglądają
migotka28 09.07.2013 22:14
ale bym teraz taka zjadła nie patrząc na późna porę:)
reniatka 09.07.2013 22:07
ojej jak ja lubię domowe bułeczki z jagodami- pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak