Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowy na niedzielę
********************************************************************
Białka ubijam na sztywną piankę, dodaję stopniowo cukier cały czas miksując/ubijając.
Dodaję następnie żółtka.
Mąkie mieszam i dodaję przesiewając do reszty ciasta, miksujać na mniejszych obrotach.
Formę smaruję margaryną (tylko spód) i obsypuję mąką, można też wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekę 30 - 40 minut w tem 170-180 stopni C.
Po upieczeniu wyjmuję gorące ciasto z piekarnika i uderzam blaszką o ziemię
Zimno już ciasto kroję na 2 placki.
Każdy nasączac lekko rozwodonioną konfiturą jagodową, można też np. sokiem z porzeczki.
Ubijam dobrze schłodzoną śmietankę 30% na sztywną pianę, dodaję odrobinę konfitury dla koloru i smaku (można także dodać świeże owoce).
Ja dla pewnosći, ze masa mi ładnie stężeje dodałam odrobinę żelatyny.
część masy śmietanowej nakładam na 1 placek, przykrywam drugim i na to reszta kremu. Wygładzam wierzch nożem zachaczając o brzegi ciasta :) posypuję wiókami kokosowymi, można także np. startą białą czekoladą lub płatkami migdałów.
Ciasto najlepsze po nocy w lodówce.