Jagnięcina z miętowym groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • natka pietruszki

  • mięta świeża siekana

  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 Łyżki
  • groszek mrożony

    300 gram
  • creme fraiche

    2 Łyżki
  • sok z cytryny

    0.5
  • żeberka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jagnięcina z miętowym groszkiem foto
Posiekaj miętę, natkę oraz tymianek i wymieszaj. Posmaruj żeberka musztardą i obtocz w ziołach.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 20 minut (pólkrwisty) lub 25-30 (dobrze wypieczony). Odstaw na 5-10 minut przed podaniem.
Krok 2 - Jagnięcina z miętowym groszkiem foto
Gotuj mrożony groszek przez 3-4 minuty.
Następnie przełóż odcedzony groszek z małą iloscią wody do blendera. Dodaj 2 łyżeczki posiekanej mięty i 2 łyżki creme fraiche*. Dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zblenduj na gładką masę.

*Przygotowanie creme fraiche - Wymieszaj 1 szklankę śmietany kremówki oraz 1 szklankę maślanki.
Krok 3 - Jagnięcina z miętowym groszkiem foto
Pokrój żeberka na kawałki. Nalóż puree z groszku i podawaj z tluczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 09.05.2014 12:30
z mięto to idealne zestawieni
elaa 04.05.2012 19:40
fajny ten motyw z miętą
Ada-Gaba 30.04.2012 07:41
bardzo lubię
Beatris 29.04.2012 16:57
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę tak dobrze przygotowanej jagnięciny. Niestety u nas na Wybrzeżu nigdzie jej nie widziałam. Nie mam pojęcia gdzie można ją kupić.
Aga20 29.04.2012 16:01
super! Uwielbiam jagniecine, a z mieta jest najlepsza!:)
ziutula 29.04.2012 11:40
smaczna porcja mięsa...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat