Jaglane leniwe z sosem jagodowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

pierogi

  • kasza jaglana

    1/3 szklanki
  • twaróg

    200 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól do smaku

    1 do smaku

pozostałe

  • jagody

    20
  • cukier

    1 do smaku
  • jogurt grecki

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jaglane leniwe z sosem jagodowym foto
Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesypuję do garnka wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut minut pod koc.
Krok 2 - Jaglane leniwe z sosem jagodowym foto
Przestudzoną przekładam do miski, dodaję ser biały, jaja i miksuję blenderem. Dodaję sól, mąki i wyrabiam ciasto aż się połączy.
Krok 3 - Jaglane leniwe z sosem jagodowym foto
Wykładam na deskę i formuję na niej wałek Wcześniej podsypuję deskę mąką żeby ciasto się nie kleiło . Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów.
Krok 4 - Jaglane leniwe z sosem jagodowym foto
Gotuje we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch około dwie minuty.
Krok 5 - Jaglane leniwe z sosem jagodowym foto
Jagody myję, odsączam z wody
Krok 6 - Jaglane leniwe z sosem jagodowym foto
miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 04.01.2016 18:13
uwielbiam jaglane kluski :)
staropolanka5 12.11.2015 15:30
ładnie podane że ślinka cieknie
Andrzej132 11.11.2015 16:37
ciekawy pomysł
Ola1984 10.11.2015 14:55
Świetny pomysł :) Leniwe w takim wydaniu chętnie zrobię.
Ewa Wojtaszko 10.11.2015 14:39
leniwe z kaszą? takich nie próbowałam
dollce 10.11.2015 12:54
pyszności ;)
Milka100 10.11.2015 11:51
apetyczne leniwe, pięknie podane
VioletoweKucharzenie 10.11.2015 11:49
to musi smakować pysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat