Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo makowe Gosi

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
cukier 3 łyżki
drożdże 4 dkg
margaryna 5 dkg
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
mleko 125 ml
DODATKOWO:
mak 20 dkg
cukier 5 łyżek
margaryna 2 łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
jabłka 3 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo makowe Gosi

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdzowe. Do miski wsypujemy mąkę ,robimy w mące wgłębienie wkruszamy 4 dkg drozdze dodajemy szczyptę cukru wlewamy 3 łyżki letniego mleka mieszamy ,opruszamy lekko mąką i zostawiamy pod przykryciem aż drożdze wyrosną.Do miski dajemy cukier,sól, wlewamy letnie mleko1/2 szklanki i 7dkg margarynę wbijamy jajko mieszamy mikserem. Następnie wyrabiamy dalej ciasto ręką jezeli ciasto jest wolne dosypujemy mąki.Ciasto musi odchodzić od ręki.Dobrze wyrobione ciasto opruszamy mąką, miskę przykrywamy i odstawiamy az ciasto wyrosnie.Jak wyrosnie trochę przerabiamy i znowu niech wyrośnie.
Krok 1 - Jabłkowo makowe Gosi foto
2
przygotowanie maku

Mielimy mak dodajemy cukier,margarynę,rodzynki zalewamy wrzątkiem .Mak musi być mokry po wymieszaniu.Mak studzimy wbijamy jajko dodajemy jajko i bułkę tartą mieszamy.Do maku mozna dodać parę kropli aromatu migdałowego.
Krok 2 - Jabłkowo makowe Gosi foto
3
Jabłka obieramy kroimy w cząstki i posypujemy cynamonem.
Krok 3 - Jabłkowo makowe Gosi foto
4
Wyrosnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 30/50 cm przecinamy na pół dajemy mak.
Krok 4 - Jabłkowo makowe Gosi foto
5
Zwijamy ciasto w roladę.
Krok 5 - Jabłkowo makowe Gosi foto
6
zwinięte rulony wkładamy do tortownicy 30cm robiąc slimaka.nie układamy ciasta ciasno zostawiamy luki pomiędzy.
Krok 6 - Jabłkowo makowe Gosi foto
7
Pomiędzy luki wciskamy cząstki jabłek.

Tak przygotowane ciasto nakrywamy i zostawiamy az trochę podrośnie.
Krok 7 - Jabłkowo makowe Gosi foto
8
Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 45-50 minut.

POLECAM !!!
Krok 8 - Jabłkowo makowe Gosi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 23.04.2014 09:49
uwielbiam takie ciasto
Ada-Gaba 10.01.2014 08:27
jedno z ulubionych ciast
EmciaPichci 12.12.2013 04:50
mmmm co za pyszności!
Bernadeta1 05.12.2013 08:51
super takie drożdżowe zwijane ciasto
Pietruszka 23.08.2013 21:58
fajne ciacho
fotoviderek 11.08.2013 11:44
Lubie takie połączenia w cieście :)
IwonaKa 10.07.2013 10:21
pycha ciasto,bardzo lubię ciasta z makiem
Angelika10 27.06.2013 03:40
super ciacho
Róża1 31.05.2013 00:02
przepyszne:-)
Beatris 10.02.2013 00:53
Sprecyzuj proszę ile ma być tej margaryny, 5 czy 7 dkg? Każdy może się pomylić, możesz napisać w komentarzu poprawną ilość.
KasiaK90 07.02.2013 17:05
super:) lubię takie drożdżowce :)
gosia56 02.12.2012 10:07
poprostu się pomyliłam i zle napisałam.
SmacznaPyza 01.12.2012 16:49
w składnikach na ciasto jest 5 dkg margaryny a potem piszesz, że by dodać 7 ? wyjaśnij, proszę
gosia56 01.12.2012 14:20
dziękuję za głosy i komentarze.
gusia1000 30.11.2012 21:35
Lubię mak, więc to znów ciasto pod moje smaki. Głos oddany.
jozefinach 30.11.2012 18:33
Piękne ciacho.
Agnieszka91 30.11.2012 17:17
fajne, ale szkoda że w tortownicy ja potrzebuję na ciasta na dużą blache
gosia561 30.11.2012 16:58
ładnie przypudrowane:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak