Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-cynamonowe placuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 małe sztuki
jajko 1 sztuka klasy M
mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka (u mnie 2%)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2 i 3/4 łyżki
cynamon szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-cynamonowe placuszki

Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.

Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.
Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników.

Stawiamy patelnię na małym ogniu*. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki) i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Placuszki smażymy na małym ogniu (przez to dłużej), aby dobrze się upiekły w środku.

* używam dobrej, nie przywierającej patelni, dzięki temu pomijam dodatek tłuszczu - placuszki są o wiele zdrowsze dla dzieci. Ale jeśli nie posiadacie takiej patelni starczy, że posmarujecie delikatnie patelnię np. oliwą z oliwek przed pierwszym smażeniem.

Placuszki podajemy od razu np. z cukrem pudrem lub jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 14.05.2017 19:00
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak