Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-cynamonowe placuszki
Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.
Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników.
Stawiamy patelnię na małym ogniu*. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki) i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki smażymy na małym ogniu (przez to dłużej), aby dobrze się upiekły w środku.
* używam dobrej, nie przywierającej patelni, dzięki temu pomijam dodatek tłuszczu - placuszki są o wiele zdrowsze dla dzieci. Ale jeśli nie posiadacie takiej patelni starczy, że posmarujecie delikatnie patelnię np. oliwą z oliwek przed pierwszym smażeniem.
Placuszki podajemy od razu np. z cukrem pudrem lub jogurtem.