Jabłkowe rogaliczki

Jabłkowe rogaliczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 kilograma
  • śmietana

    4 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • margaryna

    40 dag
  • jajko

    4
  • drożdże

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać.Dodać śmietanę,cukier,margarynę,jajka i rozkruszone drożdże .Zagnieść ciasto,dokładnie mieszając wszystkie składniki.Z ciasta uformować kulę i na dwie godziny odłożyć do lodówki.Ciasto rozwałkować dość cienko.Wycinać z niego kwadraty..Na środek każdego kłaść łyżkę marmolady zawijać dokładnie.Rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blasze.Wierzch posmarować białkiem.Piec w piekarniku do temperatury 180 °C około 35 minut.Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat