Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe lody

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka)
jogurt naturalny kremowy 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
cynamon 3/4 łyżeczki
skórka pomarańczowa 1 łyżka kandyzowanej

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe lody

Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne). Tak przygotowane jabłka wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażalnika na około 1 1/2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy nasze zmrożone jabłka i wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy kremowy jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomarańczową skórkę kandyzowaną. Miksujemy chwilę, tylko do uzyskania jednolitej, gęstej zmrożonej masy. Uwaga! Ilość cukru i cynamonu możemy zmniejszyć według własnych upodobań, wystarczy dać go mniej, następnie króciutko zmiksować, spróbować i opcjonalnie dołożyć wybrany składnik.
Lodową masę przekładamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką. Całość wkładamy do zamrażalnika. Podczas mrożenia należy mieszać lody co 40-50 minut, aby nie dopuścić do powstania kryształków lodu i uzyskać kremową konsystencję. Czas mrożenia uzależniony jest od zamrażalnika. Średnio lody powinny uzyskać pożądaną konsystencję po około 4 godzinach.
Lody podajemy w wafelkach lub w pucharkach z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak