Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe ciasteczka francuskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
cukier brązowy 3-4 łyżeczki
jajko 1
Cynamon mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe ciasteczka francuskie

Kroki postępowania

1
Płat ciasta francuskiego kroję nożem lub radełkiem do pizzy na 15prostokątów. Najlepsze jest ciasto francuskie prostokątne, gdyż wtedy łatwiej wyciąć kwadraty. Smaruję wierzch rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka.
Krok 1 - Jabłkowe ciasteczka francuskie foto
2
Kawałki ciasta francuskiego układam na blasze na papierze do pieczenia. Jabłko obieram ze skórki i kroję w cienkie cząstki. Układam na każdym prostokącie po dwa-trzy kawałki jabłka i posypuję brązowym cukrem.Ciastka można posypać także cynamonem.
Krok 2 - Jabłkowe ciasteczka francuskie foto
3
Ciastka piekę w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Krok 3 - Jabłkowe ciasteczka francuskie foto
4
Upieczone ciasteczka zdejmuję z papieru, by nie zaparowały od dołu. Zostawiam do ostygnięcia. Ciasteczka świetnie smakują i dorosłym i dzieciom.
Krok 4 - Jabłkowe ciasteczka francuskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 25.05.2013 07:35
Ciasto francuskie i jabłka to idealne połączenie :)
Aleksandraa 13.10.2012 19:05
proste i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak