jabłka w kremie waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    2 szklanki
  • Krem:

  • mleka

    1 ½ szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać pozbawić gniazdek nasiennych a następnie ugotować w dwóch szklankach wody z łyżka cukru. Osuszyć i ułożyć w miseczkach. Krem: z mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować mieszając wlać mleko z mąką rozrobione i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać trochę mleka gorącego, dodać żółtka do reszty gorącego mleka ciągle mieszając potrzymać na słabym ogniu przez chwilę nie dopuszczając do wrzenia. Gdy krem zrobi się gęsty, wstawić garnek do zimnej wody i mieszając ostudzić krem, a następnie zalać nim jabłka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iknkirke 02.02.2012 11:33
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat