jabłka w kremie waniliowym

jabłka w kremie waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    2 szklanki
  • Krem:

  • mleko

    1 ½ szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania jabłka w kremie waniliowym

Jabłka obrać pozbawić gniazdek nasiennych a następnie ugotować w dwóch szklankach wody z łyżka cukru. Osuszyć i ułożyć w miseczkach. Krem: z mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować mieszając wlać mleko z mąką rozrobione i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać trochę mleka gorącego, dodać żółtka do reszty gorącego mleka ciągle mieszając potrzymać na słabym ogniu przez chwilę nie dopuszczając do wrzenia. Gdy krem zrobi się gęsty, wstawić garnek do zimnej wody i mieszając ostudzić krem, a następnie zalać nim jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

iknkirke 02.02.2012 11:33
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat