JABŁKA POD KRUSZONKĄ WANILIOWĄ Z LODAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    10 szt
  • mąka

    1/2 kg
  • cukier

    30 dag
  • cukier wanilinowy

    4 szt.
  • drożdże

    8 gram
  • masło

    30 dag
  • lody waniliowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - JABŁKA POD KRUSZONKĄ WANILIOWĄ Z LODAMI foto
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukry i drożdże- dokładnie mieszamy.
Krok 2 - JABŁKA POD KRUSZONKĄ WANILIOWĄ Z LODAMI foto
Dodajemy masło, rozcieramy rękami i robimy kruszonkę o konsystencji piasku.
Krok 3 - JABŁKA POD KRUSZONKĄ WANILIOWĄ Z LODAMI foto
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Smarujemy blachę tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy jedną część kruszonki.
Krok 4 - JABŁKA POD KRUSZONKĄ WANILIOWĄ Z LODAMI foto
Następnie nakładamy starte jabłka i posypujemy resztą kruszonki.
Krok 5 - JABŁKA POD KRUSZONKĄ WANILIOWĄ Z LODAMI foto
Wierzch skrapiany lekko wodą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 30.09.2013 14:47
ekstra deser :)
Zdzisław 28.09.2013 20:48
super jabłka podane
gosia1988 28.09.2013 20:47
pyszny deser
rafał5 28.09.2013 19:55
pychota :)..
bogusia19 28.09.2013 18:54
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat