Jabłka i ghruszki zamknięte w słoiku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg
  • gruszki

    2 kg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka ja miałam kwaśne obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Gruszki obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dajemy na dużą patelnię mieszamy i wsypujemy cukier. Mieszamy owoce z cukrem. Smażymy ok 10 min. Dodajemy cynamon ,goździk . Dusimy , smażymy dżemik aż owoce rozpadną się ale nie całkowicie. Gorące przekładamy do słoików wcześniej wyparzonych . Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jusiaa 30.09.2013 17:54
Robiłam też taki dżemik, pycha jest
iwi 30.09.2013 17:17
Pyszny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat