jabłecznik z przepisu mamy…

jabłecznik z przepisu mamy…

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    1 kostka
  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    2,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na dużą blachę (25x36cm) Ponakłuwać widelcem i troszeczkę podpiec.
Na ciasto wyłożyć jabłka (jabłka należy obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu) Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st…

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina1991

07.10.2017 10:43
uwielbiam jabłeczniki- pycha ;-)

cukiereczek

04.10.2017 17:20
ale mam ochotę na kawałek tak pysznie wyglądającego ciasta

Jagódka17

04.10.2017 10:59
Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat