Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier kryształ 10 dag
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżki

Masa z jabłek

jabłka 70 dag
budyń śmietankowy 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier kryształ 1/2 szkl

Pianka

białko 4 szt
cukier puder 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

Kroki postępowania

1
Masa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 2 szkl wody. Gotować do czasu aż zaczną się rozpadać. Proszek budyniowy i obie mąki wymieszać z 2/3 szkl wody, wlać do gotujących się jabłek. Gdy budyń zgęstnieje odstawić i przestudzić.
Krok 1 - Jabłecznik z pianką foto
2
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Ciastem wylepić formę (24x36cm) wysmarowaną masłem, ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15 min w 180 stopniach. Podpieczone posmarować śliwkami,
Krok 2 - Jabłecznik z pianką foto
3
wyłożyć budyń i pianę ubitą z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrównać wierzch i piec ok 20 minut do lekkiego zarumienienia pianki. Ostudzić.
Krok 3 - Jabłecznik z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.09.2014 09:36
smaczne ciasto
mysza75 01.09.2014 11:10
bardzo pyszny jabłecznik
Zdzisław 01.09.2014 04:17
takie słodkości lubię bardzo
Gracer 31.08.2014 21:50
super jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak