Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • herbatniki

    1,5 paczki
  • jabłka

    1 kg
  • galaretka pomarańczowa

    2 szt
  • cynamon Prymat

  • cukier

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    1 szt
  • mleko

    2 łyżki

Krem

  • serek mascarpone

    0,5 kg
  • śmietana kremówka

    300 ml
  • cukier puder

    4 łyżki
  • śmietan fix

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) foto
Jabłka obrać, wrzucić do garnka. Zasypać cynamonem i cukrem oraz połową szklanki wody. Dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Foremkę o wymiarach 23*28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników. Wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki aby stężało.
Krok 2 - Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) foto
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Po łyżce dodawać serek mascarpone a na koniec śmietan fix. Masę rozsmarować na herbatnikach.
Krok 3 - Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) foto
Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwka128 11.04.2020 18:07
Ciasto zrobiłam dzisiaj - na święta. Nie mogłam się powstrzymać żeby go spróbować. To ciasto jest świetne! Myślę, że jeszcze nie raz go zrobię. Dzisiaj się trochę rozpada, ale jutro jak się składniki już zwiążą i herbatniki zmiękną to myślę, że pół blachy pójdzie na raz :) Ja dodałam do mascarpone czekoladę posiekaną w malakserze, a polewę czekoladową posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam!
Doradca Smaku 16.04.2020 08:40
Dzięki za polecenie przepisu i podzielenie się się wskazówkami!
koteczek22 11.02.2017 23:04
wypróbuję na pewno
Mniam 27.12.2015 19:29
Super ciasto, smaczne i bez pieczenia :)
MałaMi89 26.12.2015 21:26
Smakowicie się prezentuje, a to na dodatek połączenie jakie lubię :D
Renataj 26.12.2015 19:41
Apetyczne i bez pieczenia - coś co lubię i na pewno nie przypalę:) A prużone jabłuszka wykorzystam ze słoika:)
Małgorzata Pin 26.12.2015 15:28
Oj wygląda bardzo apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat