Jabłecznik z mascarpone

Jabłecznik z mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • jaja

    7 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa z jabłek

  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    150 gram
  • galaretka cytrynowa

    3 szt

Masa mascarpone

  • śmietana 30%

    400 ml
  • serek mascarpone

    300 gram
  • cukier

    2 łyżki

Posypka

  • wiórki kokosowe

    150 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.
Krok 2 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Krok 3 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.
Krok 4 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia.
Krok 5 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Chłodne jabłka przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem
Krok 6 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.
Krok 7 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia.
Krok 8 - Jabłecznik z  mascarpone foto
Ostudzonymi wiórkami posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.
SmakolykiJoanny
Galaretkę do jabłek możecie użyć brzoskwiniową jeśli nie macie cytrynowej.Jeśli nie lubicie mascarpone to użyjcie samej śmietany.Ciasto będzie również wam smakować w takiej wersji.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmakolykiJoanny

19.09.2017 18:10
Dziękuję kochani za miłe słowa .

AsiaaK

13.09.2017 23:06
takiego ciasteczka bym nie odmowila :P

jejkuchnia

06.09.2017 12:54
Super połączenie. :)

bietka

05.09.2017 17:03
smaczne ciacho : )

iziona

05.09.2017 16:52
Świetnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat