Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z mascarpone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
jaja 7 szt
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z jabłek

jabłka 2 kg
cukier 150 gram
galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone

śmietana 30% 400 ml
serek mascarpone 300 gram
cukier 2 łyżki

Posypka

wiórki kokosowe 150 gram
masło 100 gram
cukier 100 gram

Porada

Galaretkę do jabłek możecie użyć brzoskwiniową jeśli nie macie cytrynowej.Jeśli nie lubicie mascarpone to użyjcie samej śmietany.Ciasto będzie również wam smakować w takiej wersji.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z mascarpone

Kroki postępowania

1
Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.
Krok 1 - Jabłecznik z  mascarpone foto
2
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Krok 2 - Jabłecznik z  mascarpone foto
3
Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.
Krok 3 - Jabłecznik z  mascarpone foto
4
Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia.
Krok 4 - Jabłecznik z  mascarpone foto
5
Chłodne jabłka przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem
Krok 5 - Jabłecznik z  mascarpone foto
6
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.
Krok 6 - Jabłecznik z  mascarpone foto
7
Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia.
Krok 7 - Jabłecznik z  mascarpone foto
8
Ostudzonymi wiórkami posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.
Krok 8 - Jabłecznik z  mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 19.09.2017 18:10
Dziękuję kochani za miłe słowa .
AsiaaK 13.09.2017 23:06
takiego ciasteczka bym nie odmowila :P
jejkuchnia 06.09.2017 12:54
Super połączenie. :)
bietka 05.09.2017 17:03
smaczne ciacho : )
iziona 05.09.2017 16:52
Świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak