Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z kruszonką
Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w misce tak by powstał mokry piasek. Wsadź razem z miską do zamrażalnika na czas przygotowania masy jabłkowej.
Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj chwilę do uzyskania gęstego syropu. Wsyp do syropu jabłka i duś pod przykryciem 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodaj cynamon i dobrze wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż spód blaszki oraz boki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni włożyć blaszkę do piekarnika i podpiec przez 10 minut. Między czasie ubij pianę na sztywno z białek i cukru. na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową oraz ubitą pianę, a na wierzch wysyp kruszonkę. Piec jeszcze 30 minut aż kruszonka się lekko zarumieni.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika można je posypać cukrem pudrem.