jabłecznik z kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • żółtka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • kruszonka

  • mąka przenna

    150 g
  • masło

    80 g
  • cukier drobny

    100 g
  • jabłka

    1,5-2 kg
  • woda

    2-3 łyżek
  • cukier

    2-3 łyżki
  • cynamon

    2 łyżki
  • Pianka:

  • białka

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do misy przesiej mąkę, dodaj masło możesz je pokroić by ci się lepiej ciasto wyrobiło. Dodaj też cukier, żółtko, proszek do pieczenia, sól oraz śmietanę. Wyrób ciasto. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulkę, zawiń w folię i wsadź do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej i kruszonki.
Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w misce tak by powstał mokry piasek. Wsadź razem z miską do zamrażalnika na czas przygotowania masy jabłkowej.
Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj chwilę do uzyskania gęstego syropu. Wsyp do syropu jabłka i duś pod przykryciem 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodaj cynamon i dobrze wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż spód blaszki oraz boki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni włożyć blaszkę do piekarnika i podpiec przez 10 minut. Między czasie ubij pianę na sztywno z białek i cukru. na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową oraz ubitą pianę, a na wierzch wysyp kruszonkę. Piec jeszcze 30 minut aż kruszonka się lekko zarumieni.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika można je posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 05.10.2013 15:30
pyszne ciasto
malina 04.09.2013 10:25
wyjątkowo smaczne ciasto, mnie nigdy nie wychodziła kruszonka a teraz i owszem
Klausia 26.05.2013 08:00
szarlotka to mój numer jeden :D
Iwusia 22.05.2013 22:22
smaczne ciacho
Bernadeta1 14.05.2013 00:42
bardzo smacznie wygląda
adelajda 10.05.2013 19:03
moje ulubione ciacho
gosia56 11.04.2013 12:07
super jabłecznik
Aannkaa82 09.04.2013 19:39
Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast, a moze nawet ulubiony. Twój wygląda tak że aż slinka cieknie.
Ela15 07.04.2013 12:23
bardzo fajny
pestka 06.04.2013 10:57
przepyszne ciasto na deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat