Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kokosem
Kroki postępowania
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
Wsypujemy cukier .
Ciasto dzielimy na dwie 3 części .
Wstawiamy do zamrażalki na 30 minut.
Do formy prostokątnej wkładamy papier do pieczenia.
2/3 ciasta kładziemy na papier do pieczenia i rozprowadzamy po całej formie.
Wykonanie masy jabłkowej:
Obieramy jabłka ze skóry , wycinamy nasionka,
Ścieramy na tarce jabłka , odciskamy soki wkładamy do wysokiego garnka.
Smażymy jabłuszka do momentu , aż będą geste .
Dodajemy cukier i mieszamy ( mi to zajęło 30 minut).
Wykonanie masy kokosowej:
Ubijamy białka z cukrem na puch.
Teraz dodajemy kokos, mieszamy łopatką.
Pieczemy 170 stopniach 60 minut .
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .