Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z jagodami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 200 g
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18 proc 3 łyżki
cukier waniliowy 32 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Nadzienie:
cukier 3 łyzki
jagody 200 g
cukier puder do oprószenia
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z jagodami

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia margarynę żółtka jaj oraz cukier i śmietanę zagniatamy kruche ciasto.Dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy blaszkę o wymi 24/36 cm i wyłożoną papierem pergaminowym.

Nadzienie: Jabłka obrać ze skórek zetrzeć na tarce jarzynowej przełożyc do rondla wsypać cukier i przesmażyć ,ostudzić . Na dno ciasta wyłożyć jabłka i posypać umytymi i osuszonymi jagodami.Z pozostałego ciasta zrobić ruloniki lekko rozgniatając palcami i wyłożyć na wierzchu ciasta.

Wsadzić ciasto do piekarnika i piec 50 minut w temp 170* Po wyjęciu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.07.2013 12:17
Jabłecznik i jagody, wspaniałe;)
Ola1984 07.07.2013 09:11
Wybieram się na jagody i z przyjemnością zrobiłabym taki jabłecznik z jagodami :) Pysznie.
monisia1977 07.07.2013 08:16
fajnie wygląda
bogusia19 06.07.2013 21:31
świetne połączenie
dodi 06.07.2013 21:13
od razu do ulubionych
zielonamorelka 06.07.2013 19:49
jabłecznik z jagodami:O jutro lecę po jagody na targ i koniecznie muszę wypróbować
Monia 06.07.2013 18:12
Mm... wygląda przepysznie! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak