Jabłecznik z galaretką na biszkopcie

Jabłecznik z galaretką na biszkopcie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    330 ml
  • żelatyna

    3 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • jabłka prażone

    1 słoik
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wyjmujemy z lodówki i od razu ubijamy na pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Do ubitych jajek dodajemy również stopniowo ( po przesianiu przez sitko )proszek do pieczenia i obie mąki. Całość delikatnie mieszamy, aby masa nie " siadła ".Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy aż ciasto się przyrumieni i po wbiciu wykałaczki będzie suche
W trakcie pieczenia biszkoptu rozpuszczamy galaretki w 1,5 szklanki wrzątku i lekko wystudzamy a następnie mieszamy dokładnie z prażonymi jabłkami. Masę z jabłek i galaretki wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt.

Żelatynę rozpuszczamy w kliku łyżkach wrzątku. Mieszamy tak długo aż idealnie się rozpuści. Wystudzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dekorujemy kolorową posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat