Jabłecznik z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • masło

    100 g
  • gęsta śmietana

    0,5 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1,5 łyżeczki
  • marmolada

    1 jabłkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z cynamonem foto
Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawić na 0,5 godziny do lodówki. Następnie ciasto podzielić na 2 połówki i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę.
Krok 2 - Jabłecznik z cynamonem foto
Posmarować marmoladą i posypać cynamonem.
Krok 3 - Jabłecznik z cynamonem foto
Nakryć drugą częścią ciasta. Piec około 45 minut w temp. około 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 06.09.2012 20:14
pycha ,lubie ciasta z owocami
fijolek91 03.09.2012 17:10
fajne:)
Mati3 02.09.2012 21:29
super ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat