Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem i kokosem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 szt
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

jabłka 8-10 szt
woda 3/4 l
budyń śmietankowy 2 opakowania
margaryna 200 g
jajko 2 szt
wiórki kokosowe 100 g
cukier 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem i kokosem

Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy ( mała blaszka) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze !80°C przez ok15 min.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ¾ l wody ,odcedzamy (zachowując wodę). Do kompotu z jabłek wsypujemy budynie i ½ szklanki cukru. Zagotowujemy ,cały czas energicznie mieszając.

Margarynę rozpuszczamy ,lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy wiórki (cały czas ubijając) i rozpuszczoną margarynę.

Osączone jabłka wykładamy na upieczony biszkopt ,następnie zalewamy budyniem. Na wierzch wylewamy masę kokosową.

Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.12.2014 08:04
pyszne ciacho
Malinka 04.12.2014 21:29
Bardzo smaczne ciasto !
bietka 04.12.2014 19:27
smaczne ciacho :)
halina17 04.12.2014 19:24
Apetycznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak